Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Magazinul bijutierului

Magazinul bijutierului

Magazinul bijutierului


ISBN: 978-606-578-034-7
Preț: 8.00 RON

Editura: Editura Sapientia

An apariție: 2011

Număr pagini: 86

Dimensiuni: 13.5 x 20 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

Cititorii revistei poloneze lunare „Znak” și ai revistei catolice „Tygodnik Powszechny” editată la Cracovia erau impresionați de suita de poezii publicate, în anii ’50 ai secolului trecut de un anume Andrzej Jawien. Acesta era un poet a cărui stilistică era caracterizată prin responsabilitatea față de orice cuvânt și orice gând, după cum problema responsabilității domina și operele filosofice ale acestui autor. Simplitatea atractivă a limbajului său nu însemna naivitate, ci o simplitate dobândita în urma unei reflecții profunde. Însa puțini stiu că „Andrzej Jawien” era de fapt un tânar preot catolic, pe numele său real Karol Wojtyla, „Andrzej Jawien” fiind pseudonimul sau literar.
Karol Wojtyla este o personalitate de prim rang a Bisericii Catolice contemporane, dar și a istoriei, fiind cunoscut mai ales ca papa Ioan Paul al II-lea. Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și al lui Pius al IX-lea (31 ani). Se știe că papa Ioan Paul al II-lea a fost o personalitate complexă, cu o activitate culturală impresionantă și ca în tinerețea sa a fost pasionat de dramaturgie, iar mai târziu, ca preot, nu a abandonat această pasiune.
Cartea Magazinul bijutierului. Meditatii despre sacramentul Casatoriei care din când în când se transforma în dramă este rodul acestei pasiuni, fiind publicata în anul 1960 în revista lunara „Znak”. Editia în limba româna, publicata de Editura Sapientia a fost facuta posibila datorita traducerii realizate de pr. Felician Tiba, care se afla la studii de specializare la Roma.
Magazinul bijutierului. Meditații despre sacramentul Căsătoriei care din când în când se transformă în dramă este o suită de monologuri tulburătoare structurată în trei părți despre marele mister al iubirii, privită prin ochii personajelor Tereza, Andrei, Ana, Ștefan, Monica, Cristofor și Adam.
Personajele care rostesc aceste monologuri se cunosc, interacționeaza uneori, schimbă idei, dar fiecare vede și înțelege altfel iubirea.
Vocile lor vin, revin și se completează, schimbă perspectivele în mod surprinzător, evolueaza sub ochii noștri; mărturisirile lor se împletesc armonios ca într-o fugă de Bach, un echilibru perfect se formează în auzul nostru, un echilibru dinamic ce se înalta și ne înalță spre o alta înțelegere.
Textul piesei este însoțit de un comentariu pertinent realizat de scriitorul și criticul literar polonez Jerzy Pomianowski. În opinia acestuia, „conținutul dramei «Magazinul bijutierului» este înțeles cu mare usurință de orice spectator și cititor: este vox humana, explicită și prezentă, ce oferă acestei complexe meditații nuanțele clarității si ale simplitații”.
Întâlnirea cu această carte este o întâlnire cu un Karol Wojtyla inedit pentru cititorul român. Cei interesați pot să întâlnească un Karol Wojtyla fascinant, sensibil la marea problemă a iubirii, în jurul căreia se polarizează întreaga existență a omului din toate timpurile.
 
Andrei Dumitrescu

 

Titlu original: La bottega dell'orefice, Libreria Editrice Vaticana, 2007