Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Edith Stein

Edith Stein

Edith Stein


ISBN: 973-8474-48-5
Preț: 7.00 RON

Editura: Editura Sapientia

Traducător: Dan Burcea

Colecția: Vieţile sfinţilor

An apariție: 2004

Număr ediție curentă: 1

Număr pagini: 136

Dimensiuni: 14 x 20 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

Când Ordinul Carmeliţilor Desculţi a introdus cauza canonizarii lui Edith Stein, sora Tereza-Benedicta a Crucii, polemicile au fost aprinse: Trebuia să fie canonizată ca martiră sau, pur şi simplu, ca o sfântă din respect faţă de sensibilitatea evreiască? Ea a fost canonizată ca martiră, în calitate de evreică convertită, moartă creştină, în unitatea fiinţei sale. Într-adevăr, Edith a murit la Auschwitz din cauză că era evreică, evreică convertită la catolicism şi călugăriţă carmelită. Trecând dincolo de toate contestaţiile, că cea exprimată în cazul Carmelului de la Auschwitz, Ioan-Paul al II-lea a acceptat şi a celebrat această canonizare a lui Édith Stein, sora Tereza-Benedicta a Crucii, ca martiră, mergând până la a o declara patroana Europei.

Viaţa şi mesajul lui Édith Stein nu sunt lesne de prezentat: destinul său crud – după cum bine înţelege fiecare –, precum şi parcursul ei universitar în căutarea adevărului. Cel mai greu de prezentat era parcursul ei intelectual în contextul atât de bogat în idei din epoca în care ea a trăit.

Cu talentul pe care l-am descoperit în Vieţile Sfinţilor, publicate mai înainte, Bernard Sesé scrie cu simplitate şi limpezime, fără să uite indicaţiile precise, folositoare istoricului. El reconstituie astfel cu artă cadrul urban şi social, precum şi mediul familial al lui Edith Stein: mama ei, o tânară de origine evreiască, foarte vioaie şi cu un caracter plin de omenie şi de înţelepciune. Autorul ne invită să participăm la căutarea adevărului, pe care Edith o întreprinde: scoate în evidenţă interesul ei pentru persoanele din lumea ideilor, conturându-i în aceeaşi măsură, în culori calde, personalitatea, capabilă de nelinişti şi suferinţe, cu mult suflet şi atentă faţă de prieteni; el ne arată totodata importanţa pe care o are pentru ea a depune mărturie, fără a fi nevoită să renege universul gândirii pe care-l poartă.

Bernard Sesé ne ajută să înţelegem căutarea ei spirituală: justeţea credinţei sale în căutarea intransigentă a adevărului, descoperirea rugăciunii ca drum spre adevăr. El ne ajută să înţelegem umilinţa cu care ea urmează perfecţionarea sa spirituală, împărtăşind admiraţia pe care o are faţă de preoţii în grija cărora se încredinţează. Din carte, iese fără încetare la iveală grija ei faţă de cei din jur; ca intelectuală, este o femeie ce cunoaşte şi frecventează multă lume; ca femeie, militează pentru locul femeii în societate şi în Biserică.

Autorul are grijă să ne propună diferite texte instructive, sub forma de tablou, precise şi complete, care ne ajută să înţelegem mai pe larg viaţa lui Édith Stein. Cu multele cunoştinţe pe care le are asupra Reformei Carmelului, cu larga sa cultură şi sensibilitatea pe care ştim că o posedă, Bernard Sesé o apropie pe Édith Stein de cititorul de azi. Această carte despre viaţa lui Édith Stein este binevenită. Ea se alătură cortegiului de numeroase scrieri ce apar de ea sau despre ea.

D. Poirot


Titlu original: Petite vie de Édith Stein