Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Scurtă prezentare a credinţei catolice. 50 de explicaţii date fraţilor de altă convingere religioasă

Editura: Editura Sapientia

Colecția: Cateheză

An apariție: 2011

Număr ediție curentă: 1

Număr pagini: 104

Dimensiuni: 11.0 x 16.5 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

În zilele noastre, există numeroase tratate, comentarii, cărţi care explică pe larg, în termeni complicaţi, doctrina catolică, specificitatea şi caracteristicile ei, dar care sunt mai greu de înţeles pentru credincioşii care nu au studii teologice şi întâmpină adesea probleme în explicarea adevărurilor în care cred, mai ales când se află într-o discuţie cu persoane de alte confesiuni. De aceea, Editura „Sapienţia” vrea să ofere un sprijin în privinţa aceasta prin cartea „Scurtă prezentare a credinţei catolice. 50 de explicaţii date fraţilor de altă convingere religioasă”, scrisă de părintele Fabian Doboş.

Cartea este împărţită în şapte părţi, în funcţie de marile teme dezvoltate: „Despre Sfânta Scriptură”, „Despre sfânta Fecioară Maria”, „Despre sfinţi”, „Despre sacramente”, „Despre Isus Cristos”, „Despre credinţă”, „Despre autoritatea bisericească şi comunitate”.

În introducerea autorului, se evidenţiază necesitatea unei reevanghelizări şi recatehizări, mai ales cu referire la Dieceza de Iaşi, luând sfatul primului episcop al acesteia, Nicolae Iosif Camilli (1884-1894 si 1904-1915), care, fiind întrebat ce măsuri trebuie luate pentru a-i determina pe enoriaşi să vină duminică la Biserică, a răspuns în felul următor: „Dogma, dogma şi iar dogma, iar morala va veni de la sine”. La sfârşitul cărţii este inserat un glosar de termeni catolici.

Printre temele dezvoltate şi explicate amintim: „Ce diferenţă există între o Biblie protestantă şi una catolică?”, „De ce sfânta Fecioară Maria are un rol atât de important în confesiunea catolică?”, „Dacă sfântul Paul afirmă: «Unul singur este mijlocitor între Dumnezeu şi oameni» (1Tim 2,5), de ce catolicii se roagă la sfinţi?”, „Pe ce se bazează catolicii atunci când spun că preoţii pot ierta păcatele?”, „De ce copiii sunt botezaţi fără să li se ceară permisiunea?”, „Care sunt motivele pentru a-l respecta şi asculta pe papa?” etc.

„Prezenta lucrare nu-şi doreşte o întoarcere la apologetică, ci mai degrabă deschide o fereastră spre orizontul credinţei catolice. Dacă cineva nu-şi cunoaşte bine propria identitate religioasă, nu o poate apăra şi nici renega. Numai cine intră în profunzimea fiinţei lui Dumnezeu, prin ascultarea cuvântului şi participarea la sfintele sacramente poate pune în practică inspiraţiile Duhului Sfânt. Construindu-şi casa pe stânca învăţăturii apostolice, catolicii de astăzi pot să reziste la toate furtunile şi tornadele provocate de duşmanii credinţei în Cristos” (Introducere pr. Fabian Doboş).