Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Bucuria de a crede, bucuria de a trăi

Bucuria de a crede, bucuria de a trăi

Bucuria de a crede, bucuria de a trăi


ISBN: 978-606-578-026-2
Preț: 25.00 RON

Editura: Editura Sapientia

Traducător: Andrei Adam-Motyka

Colecția: Creştinism în contemporaneitate

An apariție: 2011

Număr ediție curentă: 1

Număr pagini: 452

Dimensiuni: 14 x 20 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

„Există cărţi ale căror autori nu mai este nevoie să-i cunoaştem. Există altele a căror înţelepciune este iluminată de ceea ce am putea şti despre cei ce le-au scris. Acest lucru este cu atât mai valabil în cazul scrierilor postume, al căror autor nu mai este, pentru a explica ce a voit să spună. Acesta este şi cazul cărţii de faţă, al cărei text a fost adunat după moartea părintelui Varillon, plecând de la notiţele luate de auditorii săi”.

Cu aceste cuvinte îşi începe René Rémond prefaţa la cartea Joi de croire. Joi de vivre (Bucuria de a crede, bucuria de a trăi), apărută în 1981, în care editorul Bernard Housset a adunat mai multe conferinţe pe care pr. François Varillon S.J. (1905-1978) le-a ţinut în diferite comunităţi creştine din Franţa şi care au ca temă misterul lui Cristos, revelaţia Dumnezeului iubire, propunere pentru o viaţă nouă. Autorul este cunoscut publicului francez pentru profunzimea gândirii sale, dar şi pentru eleganţa stilului său literar, fapt pentru care, în 1974, a primit Marele Premiu Catolic pentru Literatură.

Cartea este structurată astfel: o introducere, patru părţi şi concluzia.

Introducerea, cu numele de „Esenţa credinţei”, este, mai degrabă, un preambul care are scopul de a-l familiariza pe cititor cu vocabularul şi pedagogia autorului. Aici se vorbeşte despre esenţa omului, sensul vieţii, pe care doar Cristos le descoperă omului. Învierea şi moartea lui Isus ne revelează iubirea lui Dumnezeu faţă de oameni şi ne arată caracteristicile iubirii autentice.

Partea I are titlul „Cristos” şi prezintă profunzimea unor fapte şi aspecte ale vieţii lui Isus: discursul de pe munte, cu cele opt fericiri, moartea, învierea şi înălţarea lui Isus.

În partea a II-a, „Primirea darului lui Dumnezeu”, reflecţia autorului se îndreaptă către Maria, imaginea Bisericii, şi apoi, către Biserică, experienţa primirii darului lui Dumnezeu de către toţi cei botezaţi: François Varillon, pe tot parcursul itinerarului său de om, de creştin şi de preot, a insistat mereu asupra acestei acceptări şi asupra nevoii de a ieşi din noi, de a ne detaşa de noi înşine, pentru a fi primiţi încontinuu de Dumnezeu, şi de a afla astfel plenitudinea sa.

Partea a III-a, „Cristos, Dumnezeu adevărat, om adevărat, revelează cine este Dumnezeu şi cine este omul”, abordează principalele dogme ale Bisericii. Ele ne permit să aprofundăm cine este Dumnezeu, cine este omul şi care poate fi relaţia dintre ei. Părintele Varillon subliniază necesitatea unei corecte înţelegeri a dogmei creaţiei: Dumnezeu – creatorul autentic – este cel care întemeiază libertatea noastră şi deci demnitatea noastră umană.

Partea a IV-a prezintă câteva criterii de discernamânt pentru îndeplinirea menirii de oameni: a plasa relaţia cu Cristos în centrul dinamismelor umane, nu alături şi nici în locul lor; a trăi Evanghelia care este o chemare la credinţă şi la libertate; să ne rugăm, pentru că darul lui Dumnezeu este o îndatorire ce trebuie dusă la îndeplinire; să combatem răul şi suferinţa, în loc de a ne resemna să le suportăm.

În Concluzie sau, mai degrabă, un mod de a recapitula totul: Euharistia care este fons et culmen, izvorul şi apogeul vieţii creştine, după expresia Conciliului al II-lea din Vatican, reluată apoi de Congresul Euharistic din iulie 1981.

Recomandăm această carte tuturor creştinilor deschişi către cunoaştere, către aprofundarea celor mai frumoase mistere ale Bisericii, aşa cum le prezintă pr. François Varillon, despre care Bernard Housset spune că portretul acestuia se regăseşte în cuvintele din exortaţia Papei Ioan Paul al II-lea despre cateheză: „Darul cel mai preţios pe care-l poate oferi Biserica lumii acestor timpuri, dezorientată şi neliniştită, este acela de a forma creştini statornici în cele esenţiale şi fericiţi în mod umil în credinţa lor”.

Cosmin Cimpoeşu


Titlu original: Joi de croire, joi de vivre