Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Raport asupra credinţei. Vittorio Messori în colocviu cu Joseph Ratzinger

Editura: Editura Sapientia

Traducător: Mihai Patraşcu

Colecția: Creştinism în contemporaneitate

An apariție: 2011

Număr ediție curentă: 1

Număr pagini: 200

Dimensiuni: 14 x 20 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: 20 - 35 ani

După aproape trei decenii de la prima apariţie, în limba italiană, cartea „Raport asupra credinţei. Vittorio Messori în colocviu cu Joseph Ratzinger” apare şi în limba română, la Editura „Sapientia”, cu ajutorul pr. Mihai Patraşcu, traducătorul acesteia.

Lăudată de unii, criticată de alţii, această carte a devenit un punct de referinţă în istoria recentă a Bisericii, întrucât pentru prima oară în istorie, un prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, fostul „Sfânt Oficiu”, vorbea deschis, încredinţând reflecţiile sale asupra credinţei unui reporter.

Încercând să facă un portret al card. Joseph Ratzinger, autorul îl descrie în primul capitol prin două cuvinte esenţiale: „pasiune” şi „raţiune”. Deşi prin intervenţiile sale a fost situat de unii comentatori în aripa conservatoare a Bisericii, reporterul încearcă să depăşească prejudecăţile, descriindu-l ca fiind un „om coborât în întregime într-o dimensiune religioasă”.

Cartea are douăsprezece capitole, interviul fiind împărţit în funcţie de temele dezbătute. Aşa cum spune şi titlul, cartea este o introspectivă asupra Bisericii, venită după o perioadă de reformă continuă, după Conciliul al II-lea din Vatican.

Fidel Magisteriului Bisericii, cardinalul susţine în acest interviu o redescoperire a „adevăratului Conciliu al II-lea din Vatican”. Depaşind interpretările postconciliare greşite, el se pronunţă pentru „căutarea unui echilibru nou, după exagerările unei deschideri nediscriminate spre lume, după interpretările prea pozitive ale unei lumi agnostice şi atee”. Abordând temele principale discutate la Conciliul al II-lea din Vatican, precum criza moralei, ecumenismul, reforma liturgică, rolul femeii în societate, teologia „eliberării”, unitatea Bisericii etc., cardinalul clarifică şi aduce soluţii pentru o depăşire a crizei postconciliare printr-o implicare mai activă atât a membrilor clerului, cât şi a laicilor în viaţa Bisericii.

Acest raport privind credinţa este un punct de referinţă, un mesaj de încurajare şi un semn de speranţă din partea unuia dintre cei mai mari teologi din epoca contemporană. Deşi are aproape trei decenii de la prima apariţie, conţine un mesaj mereu actual, mai ales datorită faptului că este parte din gândirea actualului Papă, Benedict al XVI-lea, fostul prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei.

 Cimpoeşu Cosmin


Titlu original: Rapporto sulla fede. Vittorio Messori a colloquio con il cardinale Joseph Ratzinger