Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Secretarul meu

Secretarul meu

Secretarul meu


ISBN: 973-8474-86-8
Preț: 15.00 RON
Stoc epuizat!

Editura: Editura Sapientia

Traducător: Tudor Soroceanu

Colecția: Istoria bisericii

An apariție: 2006

Număr ediție curentă: 1

Număr pagini: 120

Dimensiuni: 17 x 24 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: 20 - 35 ani

Această lucrare cu caracter memorialistic apare pentru prima oară în România, fiind un fragment din opera memorialistică a celui care a fost dr. Raymund Netzhammer, arhiepiscop de Bucureşti în perioada 1905-1924. Din această operă a fost editat un fragment intitulat „Arhiepiscop în România”, apărut la Bucureşti în 1993, iar spre sfârşitul anului anului 2005 a apărut, la Editura Academiei din Bucureşti, textul integral al memoriilor sale. Textul de faţă a fost tradus din limba germană de domnul Tudor Soroceanu, iar cartea deţine şi câteva imagini de arhiva, o parte dintre acestea fiind inedite, descoperite în arhivele Abaţiei benedictine de la Einsiedeln din Elveţia.

Volumul Secretarul meu reprezintă o confesiune personală pe care arhiepiscopul o face despre părintele benedictin Lucius Fetz, care a activat în calitate de secretar particular al lui Netzhammer, profesor şi spiritual la Seminarul Arhiepiscopal „Sfântul Duh” din Bucureşti. Autorul prezintă un portret cald, personal şi sincer al secretarului său pe care l-a cunoscut încă din anul 1883, când era la Abaţia benedictină de la Einsiedeln (Elveţia), unde activa ca profesor. Este impresionantă mărturia autorului, care îl remarcă pe micul seminarist îmbrăcat în rasa şi cota care urma să desfăşoare un serviciu liturgic în sărbătoarea Trupul şi Sângele Domnului. Mai târziu, tânărul seminarist Lucius Fetz a devenit, în 1889, călugăr benedictin, iar la 2 mai 1894, a fost hirotonit preot la Einsiedeln.

Majoritatea activităţii sale preoţeşti şi-a desfăşurat-o în România, fiind mereu alături de arhiepiscopul Netzhammer. În paginile cărţii transpare prietenia sinceră şi adevărată care i-a unit în faţa greutăţilor şi care nu a putut fi desfăcută decât de moartea prematură a pr. Lucius, survenită în seara zilei de 27 noiembrie 1931. „Confratele meu mi-a arătat până în ultima clipă dragostea cea mai lipsită de interes şi şi-a manifestat faţă de mine cea mai profundă fidelitate”, notează arhiepiscopul. De asemenea, putem afla din paginile acestei lucrări, mai multe amănunte despre preocupările intelectuale ale părintelui Lucius, pasionat de matematică, fizică, chimie, istorie şi geografie. Delicateţea sufletească a părintelui, grija sa faţă de săracii şi cerşetorii din Bucureşti, faţă de creşterea spirituală şi umană a seminariştilor catolici din Bucureşti, dar şi simpatia faţă de tineret, au reprezentat principalele caracteristici ale vieţii sale preoţeşti.

Această lucrare nu se adresează doar celor pasionaţi de istorie bisericească, ci şi tuturor acelora care doresc să se familiarizeze cu climatul social-politic al începutului de secol XX, destul de zbuciumat pentru activitatea arhiepiscopului Netzhammer. De asemenea, lucrarea ne prezintă şi evoluţia frumoasă a unei prietenii total dezinteresate, cladită pe aceeaşi stâncă: dragostea faţă de Cristos şi aproapele, precum şi pasiunea pentru adevăr şi cultură.

A. Dumitrescu


Titlu original: Mein Sekretär Erinnerungen an P. Lucius Fetz O. S. B. Kapitular von Maria-Einsiedeln