Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Mișcările ecleziale în grija pastorală a episcopilor

Editura: Editura Ruah

Traducător: Țâmpu Agneza

Colecția: Laicii astăzi 1

Tema: Magisteriu

An apariție: 2013

Număr pagini: 248

Dimensiuni: 15 x 21 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

Mișcările ecleziale în grija pastorală a episcopilor

În iunie 1999, Consiliul Pontifical petnru Laici a invitat la Roma un grup semnificativ de episcopi pentru a dialoga și reflecta asupra realității Mișcărilor în Bisercă. Pe 30 mai 1998, la Veghea de Rusalii, Mișcările au fost protagoniste ale unei întâlniri extraordinare cu Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea în Piața Sfântul Petru. În zilele precedente avusese loc un congres în care a fost aprofundată reflecția teologică asupra naturii Mișcărilor, iar reprezentanții diferitelor realități ecleziale au avut oportunitatea de a se întâlni între ele și alți invitați, printre care și numeroși episcopi. În cuvântarea sa, din Piața Sfântul Petru, Ioan Paul al II-lea a adresat un îndemn presant tuturor creștinilor: "Deschideți-vă cu docilitate darurilor Duhului Sfânt! Primiți cu recunoștință și ascultare carismele pe care Duhul nu încetează să le extindă!" (L'Osservatore Romano, 1-2 iunie 1998, 6). La un an după aceste evenimente, Consiliul Pontifical pentru Laici a considerat oportun să continue reflecția asupra realității Mișcărilor, favorizând un dialog pe aceste teme între cei care au în Biserică responsabilitatea de păstori. Suntem foarte bucuroși că Prefecții Congregațiilor pentru Episcopi și pentru Doctrina Credinței au fost de acord cu intenția noastră și au colaborat deci practic la realizarea acestei întâlniri. De asemenea, suntem, bineînțeles, foarte recunoscători episcopilor care, în ciuda îndatoririlor numeroase și importante, au reușit să vină la Roma, în multe cazuri de foarte departe, și să dedice trei zile întregi lucrărilor acestui Seminar.

Participanții la Seminar au subliniat de mai multe ori cât este de important ca episcopul să îndrume diferitele comunități prezente în dieceza sa. Expresia folosită pentru a descrie această responsabilitate a episcopului este destul de semnificativă. S-a spus că episcopul ar trebui să arate față de Mișcări și Comunități o grijă paternă, ar trebui să exercite față de ele o paternitate spirituală. Această expresie găsește o confirmare în invitația pe care Conciliul a adresat-o episcopilor: "În îndeplinirea îndatoririi lor de Părinți și Păstori, episcopii să fie în mijlocul poporului lor ca unii care slujesc, păstrori buni care își cunosc oile, și pe care ele îi cunosc, adevărați părinți care se remarcă prin spiritul lor de iubire și devotament față de toți și autorității cărora – autoritate primită de sus – toți se supun cu drag. Ei să adune și să educe întreaga familie a Turmei lor, astfel încât toți, conștienți de îndatoririle lor, să trăiască și să lucreze în comunitatea carității (Decretul Christus Dominus, privind misiunea pastorală a episcopilor în Biserică, nr. 16). Dacă aplicăm acest text grijii pastorale pentru Mișcările ecleziale, este clar că episcopul este invitat să le îndrume ca unul care slujește. Slujirea episcopului este esențială pentru ca aceste carisme pe care Duhul le dă Bisericii să poată fi primite și să aducă rod.

De aceea, Consiliul Pntifical pentru Laici se bucură să poată oferi acest volum de față înainte de toate episcopilor. Suntem siguri că episcopii, și toți cei care au o responsabilitate pastorală față de Mișcări, vor găsi în aceste pagini un ajutor prețios cu privire la orientarea lor în îndeplinrea acestei îndatoriri delicate. Materialul care rezultă din munca de la Seminar, și care este publicat aici, reprezintă în ansamblul său o contribuție ulterioară pentru înțelegerea mai bună a relației dintre dimensiunea carismatică și dimensiunea instituțională a Bisericii. Aceasta este mărturia unui dialog care va trebui să continue pentru binele Mișcărilor, pentru binele Bisericii, pentru binele oamenilor, cărora Biserica este chemată astăzi să le vestească Evanghelia.

Card. James Francis Stafford


Titlu original: I movimenti ecclesiali nella sollecitudine pastorale dei vescovi