Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Episcopul Tit Liviu Chinezu

Episcopul Tit Liviu Chinezu

Episcopul Tit Liviu Chinezu


ISBN: 978-973-141-462-1
Preț: 5.50 RON

Editura: Editura Galaxia Gutenberg

Colecția: Episcopi

Tema: Biografii şi memorii

An apariție: 2012

Număr pagini: 36

Dimensiuni: 12 x 18 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

Tit Liviu Chinezu  (1904-1955) a fost episcop martir al Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică). A fost ucis cu premeditare prin frig şi boală la Închisoarea Sighet.

„Gemea de durere, fără nici un fel de asistenţă medicală; după cinci zile de agonie, cu geamul deschis la celulă, din ordinul comandantului, îngheţat, în 15 ianuarie 1955, a încetat din viaţă. Când măturătorii-preoți au trecut pe acolo, au avut răgaz să deschidă vizeta. Bolnavul atârna cu capul peste marginea patului, iar jos era o baltă de sânge.

Noaptea a fost îngropat fără sicriu, după sinistrul ritual al închisorii. Exista o ladă făcută din scânduri brute, care se folosea la transportul celor decedaţi. Când murea unul era dezbrăcat de hainele sale, pentru a fi preluate de către un alt deţinut. Astfel, gol, de cele mai multe ori, era aruncat în ladă şi transportat cu o furgonetă; uneori, mortul era pus direct în căruţă. Trist este că lipsea cu totul respectul pentru fiinţa umană, groapa era uneori mai mică, iar lada se utiliza şi pentru aducerea pâinii.

Motivul pentru care fusese inventat Sighetul: cei închişi acolo eclipsau omul sovietic, care trebuia să devină modelul pentru omul nou. În cazul episcopului Tit Liviu Chinezu, menirea penitenciarului a eşuat”.