Editura: Editura Presa Bună
Traducător: Cristina Grigore
Colecția: Documente
Tema: Magisteriu
An apariție: 2005
Număr pagini: 28
Dimensiuni: 10 x 14 cm
Tip copertă: necartonata
Recomandată pentru vârsta: Audiență generală
La Editura „Presa Bună” a apărut, în colecţia „Documente” (nr. 51), scrisoarea apostolică a Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, Dezvoltarea rapidă; traducerea a fost realizată de Cristina Grigore.
Dată publicităţii în ziua de 24 ianuarie 2005, scrisoarea apostolică Dezvoltarea rapidă a papei Ioan Paul al II-lea se adresează responsabililor în comunicaţiile sociale. Scrisoarea este rezultatul unei dorinţe exprimate cu un an în urmă de către Sfântul Părinte de a marca aniversarea decretului conciliar Inter mirifica cu un nou document.
Împărţit în cinci părţi („Un itinerar rodnic pe făgaşul decretului Inter mirifica”, „Discernământ evanghelic şi angajare misionară”, „Schimbarea de mentalitate şi reînnoire pastorală”, „Mass-media, răscruce a marilor probleme sociale”, „A comunica cu puterea Duhului Sfânt”), noul document redă semnificaţia mijloacelor de comunicare socială în vremurile noastre, invitând în acelaşi timp la reflecţie asupra „provocărilor pe care comunicaţiile sociale le constituie pentru Biserică”.
* * *
„Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor în sectorul media este, cu siguranţă, unul dintre semnele progresului în societatea de astăzi...
Într-o viziune organică şi corectă asupra dezvoltării fiinţei umane, mass-media poat şi trebuie să promoveze dreptatea şi solidaritatea, relatând cu acurateţe şi în mod veridic evenimentele, analizând complet situaţiile şi problemele, dând glas diverselor opinii. Criteriile supreme ale adevărului şi dreptăţii, în exercitarea matură a libertăţii şi a responsabilităţii, constituie orizontul în care se situează o autentică deontologie în utilizarea puternicelor mijloace de comunicare socială moderne...
În mijloacele de comunicare, Biserica află un sprijin preţios pentru răspândirea evangheliei şi a valorilor religioase, pentru promovarea dialogului şi a cooperării economice şi interreligioase, precum şi pentru a apăra acele principii solide care sunt indispensabile pentru zidirea unei societăţi care să respecte demnitatea persoanei umane”.
Dezvoltarea rapidă, nr. 1; 3; 7