Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Cele zece porunci. Volumul I

Cele zece porunci. Volumul I

Cele zece porunci. Volumul I


ISBN: 973-8191-71-8
Preț: 13.00 RON

Editura: Editura Presa Bună

Traducător: Ioan Sociu

Colecția: Teologie

Tema: Predici

An apariție: 2005

Număr pagini: 304

Dimensiuni: 14 x 20 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

Cel de-al XIV-lea volum din seria traducerilor din opera lui Tóth Tihamér intitulat „Cele zece porunci”, partea I, a apărut în cadrul Editurii „Presa Bună” din Iaşi, în traducerea părintelui Ioan Sociu.

Prezentul volum constituie o colecţie de predici ţinute în anul şcolar 1927-1928 în biserica Universităţii Pázmány cu privire la cele zece porunci ale lui Dumnezeu. În această primă parte tratează în 27 de capitole primele patru porunci.

Despre necesitatea de a vorbi despre prescrierile decalogului, care deşi au peste trei mii cinci sute de ani nu pot fi considerate învechite, ne spune părintele Tóth Tihamér: „Omul de azi, încrezut în sine, a încercat să sfărâme cele două table din piatră pe care sunt scrise poruncile lui Dumnezeu. Eh! Nu am eu nevoie de aceste legi antice!... Iată însă că astăzi ne dăm seama din ce în ce mai mult că bucăţile de piatră sfărâmată ne-au sângerat nu numai mâinile, ci au clătinat şi temeliile cele mai solide ale vieţii umane. Cu cât slăbeşte influenţa decalogului asupra vieţii moderne, cu atât avem nevoie de mai multe legi omeneşti...”

Primele patru capitole reprezintă o introducere: dacă mai este sau nu actual decalogul, importanţa decalogului pentru viaţa pământească şi cea eternă, consecinţe ale respectării sau ale nerespectării decalogului.

Poruncii I îi sunt alocate opt capitole. Este explicat pe larg sensul poruncii: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău! Să nu ai alţi dumnezei în afară de mine!” Este subliniată, de asemenea, importanţa şi necesitatea rugăciunii. Superstiţia este combătută, iar cultul sfinţilor, îndeosebi cel marian, este încurajat prin argumente bine întemeiate.

Porunca a II-a este dezbătută în patru capitole. Aici poate fi aflat adevăratul scop al cinstirii numelui sfânt al lui Isus ca şi modul corect de a face acest lucru. Nu trebuie uitată nici cinstirea conştientă a numelui de creştin.

Cea de-a III-a poruncă este dezbătută pe parcursul a opt capitole. O atenţie deosebită este acordată repausului duminical, participării duminicale la Liturghie, necesităţii de a merge la biserică, precum şi simbolismului liturgiei şi efectelor liturgiei asupra sufletelor noastre.

Despre iubirea părintească, despre respectul datorat părinţilor, copiilor şi autorităţilor tratează porunca a patra pe lungimea a patru capitole.

Acest volum poate fi utilizat foarte uşor de orice creştin, căci limbajul simplu şi plin de exemple viu grăitoare îl face accesibil.

Gabriel Trişcă


Titlu original: A Tizparancsolat