Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

În via Domnului. Omilii pentru Anul A

Editura: Editura Presa Bună

Tema: Predici

An apariție: 2013

Număr pagini: 480

Dimensiuni: 17 x 24 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

În cele 480 de pagini ale cărţii sunt adunate peste 70 de predici utile pentru explicarea fragmentelor biblice folosite în Biserica Catolică în duminicilor şi sărbătorilor mai importante din cadrul anului liturgic A.

Redăm câteva fragmente din introducerea semnată de autor, părintele Anton Dancă.

„După ce am scris trei cicluri de predici pentru anii A, B, C, mi-am dat seama că în prea multe dintre ele am tratat mai mult detaliile decât esenţialul. Mi-am propus să compun un alt ciclu de omilii, pe cât posibil să pun în evidenţă esenţialul, responsabilitatea noastră şi detaliile. Pentru cucernicii preoţi care doresc să facă o predică din detalii, cu referinţă la esenţial,adaug la sfârşit o pildă, pentru a ilustra conţinutul. Nu pun constatări morale, fiindcă acestea le pot pune predicatorii în legătură cu locul şi ascultătorii care sunt sub grija lor. Sugerez numai unele aspecte morale la rubrica Responsabilitatea noastră.

Nu pot garanta că eu voi reuşi să pun în evidenţă esenţialul sută la sută în toate omiliile anului liturgic. Alţii, mai inspiraţi, o pot face mai bine şi le doresc succes. În acest scop am socotit că este bine să reproduc şi textele liturgice, aşa cum sunt ele editate de „Presa Bună”, fiindcă Lecţionarele, de obicei, se păstrează în biserică şi noi pregătim omiliile în casa parohială şi, când vrem să le consultăm, ne vine greu să mergem să le luăm. În omilii, chiar dacă vor fi alte citate, care nu fac referinţă la lecturile din ziua respectivă, nu menţionez locul de unde au fost luate, ca să nu împovărez citirea şi să nu lungesc spaţiul dedicat tipăririi. Nu consemnez nici citatele din Biblie, fiindcă este suficient să se menţioneze că: Aşa spune Duhul Sfânt, care a inspirat pe hagiografi şi chiar pe Fiul Omului.

Voi pune mai întâi lecturile în conformitate cu Lecţionarul, spre a uşura înţelegerea esenţialului şi a detaliilor. Sper ca în felul acesta să putem urmări mai bine şi pătrunde mai uşor în cuvântul Domnului, atât noi, preoţii, cât şi cei care nu pot participa la sfânta Liturghie, dar vor avea cartea acasă.

Cu riscul de a plictisi, totuşi, la fiecare omilie voi pune în evidenţă esenţialul şi detaliile, fiindcă deseori, în cele scrise de mine şi de alţii, se pune accentul pe detalii şi se neglijează esenţialul. Astfel se ajunge la o moralizare a evangheliei, iar începătorul şi desăvârşitorul credinţei – Isus Cristos - este trecut pe planul doi. Este adevărat, o predică se poate axa pe un detaliu din lecturi, dar omilia trebuie să se axeze în primul rând pe esenţial”.

Cartea este recomandată în special preoţilor, ca un ajutor în realizarea predicilor, dar şi tuturor credincioşilor care doresc o aprofundare a mesajului mântuitor din lecturile propuse în duminicile şi sărbătorile din anul liturgic A în cadrul Bisericii Romano-Catolice.

Ovidiu Bişog