Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Septuaginta 3. 1-2 Paralipomene. 1-2 Ezdra. Ester. Iudit. Tobit. 1-4 Macabei

Editura: Editura Polirom

Coordonator: Cristian Bădiliță, Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu, Ioan-Florin Florescu

Traducător: Smaranda Bădiliță, Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu, Iulia Cojocariu, Ștefan Colceriu, Eugen Munteanu

Colecția: Hors Collection

Tema: Teologie

An apariție: 2005

Număr pagini: 700

Dimensiuni: 16 x 23 cm

Tip copertă: cartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

Septuaginta. 1-2 Paralipomene. 1-2 Ezdra. Ester. Iudit. Tobit. 1-4 Macabei

Cu volumul al III-lea al Septugintei se încheie seria „Cărţilor istorice”, prefigurând, în acelaşi timp, prin 4 Macabei, impregnată de stoicism, seria „Cărților sapienţiale” care vor alcătui o bună parte din materia volumului al IV-lea.

1 și 2 Paralipomene (1-2 Cronici, după denumirea TM) constituie un rezumat, cu unele diferențe față de versiunea ebraică, al Cărților Regilor. Ele prezintă evenimente esențiale din istoria lui Israel până la exilul babilonian.

Următoarele două cărți – 1 și 2 Ezdra (aceasta din urmă corespunzând cărților Ezdra și Nehemia din canonul TM) – relatează „peripețiile” întoarcerii unei părți a populației evreiești în Iudeea, ca urmare a edictului din 538, sub domnia lui Cirus. Trei momente-cheie scandează această întoarcere: reclădirea Templului, în ciuda opoziției samaritenilor din vecinătate; înălțarea zidurilor Ierusalimului; redescoperirea Torei.

Urmează trei scurte „romane biblice”, având în centru câte un personaj memorabil: Ester, Iudit și Tobit. Tobit trăiește în exil, dar își păstrează neștirbită identitatea iudaică. Ester și Iudit sunt două eroine care-și pun viața în primejdie pentru salvarea lui Israel în momente cruciale. Aceste „romane religioase” sau „povești exemplare” propun un mod de comportament pentru exilații evrei, diferit prin buna conviețuire cu străinii, dar în limitele impuse de credința iudaică.

Cărțile Macabeilor, în ciuda marilor deosebiri dintre ele, alcătuiesc un corpus oarecum coerent de „litereatură de rezistență”, pivotând în jurul unei familii de eroi patrioți: Macabeii. Primele trei texte sunt preponderent istorice, în vreme ce al patrulea reprezintă o meditație filozofică, de nuanță stoică, pe marginea ideii de jertfă asumată din fidelitate absolută față de Dumnezeu.

Cristian Bădiliță