Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Spovada, sacrament al milostivirii

Editura: Editura Sapientia

Colecția: Cateheză

Tema: Magisteriu, Cateheză şi sacramente

An apariție: 2015

Număr pagini: 94

Dimensiuni: 14 x 20 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

Spovada, sacrament al milostivirii

Convocând un Jubileu extraordinar care are în centrul său milostivirea lui Dumnezeu, Papa Francisc a voit să-l caracterizeze ca „o nouă etapă a drumului Bisericii în misiunea sa de a duce la fiecare persoană evanghelia milostivirii”. Apoi a adăugat:

„Sunt convins că toată Biserica va putea găsi în acest Jubileu bucuria pentru a redescoperi şi a face rodnică milostivirea lui Dumnezeu, cu care suntem chemaţi să dăm consolare fiecărui bărbat şi fiecărei femei din timpul nostru” (Omilie în Bazilica „Sfântul Petru”, 13 martie 2015).

Încercând să se ofere o contribuţie ca răspuns la aceste aşteptări şi reafirmând că „evanghelia este, în Isus Cristos, revelare a milostivirii lui Dumnezeu faţă de păcătoşi” (CBC 1846), în acest volum sunt oferite câteva reflecţii pentru a înţelege mai bine sacramentul Spovezii, sacramentul celor care în Cristos experimentează iubirea milostivă a lui Dumnezeu. În primele patru capitole linia este în mod fin biblică: argumentarea se desfăşoară prin patru texte, unul din fiecare Evanghelie, în care temele milostivirii, iertării păcatelor şi convertirii sunt puse de Isus în centrul învăţăturii şi activităţii sale. În schimb, în capitolele următoare prevalează reflecţia mai sistematică şi pastorală pentru a favoriza o înţelegere mai coerentă a sacramentului.

Este destul de obişnuită astăzi constatarea unei depărtări răspândite de practica Spovezii. Motivele au fost evidenţiate de mai multe ori: de la negarea utilităţii sale la convingerea că iertarea este o chestiune pur privată între propria conştiinţă şi Dumnezeu. Există şi unii care simt o greutate de a mărturisi propriile păcate în faţa unui preot, în timp ce alţii se plâng de dezamăgirea lor când constată slaba disponibilitate de preoţi şi de duhovnici bine pregătiţi. Probabil trebuie recunoscut că dificultatea de apropiere de sacramentul Spovezii este şi oglindă a dificultăţii de a repune credinţa în Dumnezeu şi, mai ales, în milostivirea sa. Acest Jubileu va putea fi un moment privilegiat pentru a propune din nou, ca o temă centrală a pastoraţiei, sacramentul Reconcilierii, în aşa fel încât să se perceapă frumuseţea şi eficacitatea sa.

+ Rino Fisichella

Preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări