Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun

Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun

Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun


ISBN: 978-973-8980-14-3
Preț: 45.00 RON
Stoc epuizat!

Editura: Editura Sapientia

An apariție: 2007

Număr pagini: 574

Dimensiuni: 17 x 24 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

Anton Coşa este cercetător în cadrul Asociaţiei „Dumitru Mărtinaş” a romano-catolicilor din Bacău şi unul dintre colaboratorii de seamă ai Departamentului de Cercetare Ştiinţifică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, al cărui principal scop este punerea în valoare a trecutului catolicilor din Moldova şi inserarea valorilor şi tradiţiilor specifice catolicismului din această parte a României în circuitul cultural intern şi internaţional. De asemenea, A. Coşa este autorul sau coautorul unui număr important de studii şi monografii închinate comunităţilor catolice din Moldova, precum şi al unei masive teze de doctorat, intitulată Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun (secolele XVII-XVIII), susţinută în anul 2004 la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române din Bucureşti. Studiul acesta s-a bucurat de o atenţie deosebită din partea istoricilor din România.  
Autorul este un istoric pasionat de trecutul catolicilor moldoveni, el însuşi provenind dintr-o comunitate de tradiţie catolică din judeţul Bacău. În acest sens, A. Coşa mărturiseşte în introducerea lucrării că acest studiu este o parte componentă a preocupărilor sale privind istoria catolicilor din Moldova. Originea lui stă în fascinaţia pe care universul istoriei acestei comunităţi a exercitat-o asupra noastră încă din vremea liceului. O parte mică din acest studiu a fost publicată şi în „Buletin istoric” 7(2006), sub numele „Repertoriul comunităţilor catolice din judeţul Bacău”, în care autorul prezintă un istoric succint al mai multor comunitaţi tradiţional catolice din Moldova.  
Lucrarea de faţă are două părţi: textul propriu-zis al lucrării, cu patru capitole, şi două anexe ample, care cuprind prezentarea unui Status Animarum complex al credincioşilor comunităţilor catolice din Moldova anului 1781 şi un număr de 143 de scrisori, relatări misionare şi rapoarte ale misionarilor care privesc trecutul catolicilor din Moldova. Aceste documente sunt rodul cercetărilor amanunţite ale autorului în diferite arhive, mai ales în Arhiva Congregatiei „De propaganda fide” din Roma. Cercetarea nu se rezumă doar la secolele XVII-XVIII, ci atinge şi perioada secolelor XIV-XV, cu incidenţă şi în vremurile noastre, iar argumentele de ordin istoric, etnografic şi filologic prezentate în cartea de faţă oferă lumini noi în cunoaşterea trecutului comunităţii catolicilor moldoveni. Tocmai de aceea se poate spune că prezentul volum se adresează nu doar cercetătorilor sau celor pasionaţi de istorie, ci şi fiecărui catolic în parte, deoarece istoria este martorul care confirmă trecerea timpului, iluminează realitatea, vitalizeaăa memoria (Cicero).
A. Dumitrescu