Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Isus transformă continuu omenirea. O spiritualitate a libertăţii radicale

Editura: Editura Sapientia

Traducător: George Marius Nicoară, Monica Cristiana Szekely

An apariție: 2010

Număr pagini: 280

Dimensiuni: 14 x 20 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

În pofida concepţiei iluministe despre un Dumnezeu care a creat lumea şi, asemenea unui ceasornicar care, după ce a pus-o în funcţiune, nu se mai interesează de ea, concepţie care capată tot mai mulţi adepţi, Biblia ne învaţă că Dumnezeu, prin Fiul său Isus Cristos, are grijă în permanenţă de opera mâinilor sale. Acelaşi lucru ne ajută să-l înţelegem şi Albert Nolan, autorul cărţii Isus transformă continuu omenirea. O spiritualitate a libertăţii radicale, care vede lumina zilei şi în traducerea românească. 
Propunerea autorului este să învăţăm să-l luăm pe Isus în serios mai ales în timpurile noastre. "De fapt", subliniază autorul "ceea ce trebuie să luăm în serios este aceasta zi, aceasta perioadă şi timpurile noastre. Trăim adesea într-o lume de vis, fără a lua suficient în serios ameninţările şi provocările timpurilor noastre. Sunt creştini care cred că îl pot lua pe Isus în serios, dar fără a da prea multă atenţie la ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru. Spiritualitatea lui Isus a fost total contextuală. Isus a citit semnele timpurilor sale şi i-a învăţat şi pe cei care l-au urmat să facă la fel. Îl luăm pe Isus în serios atunci când, printre altele, începem sa citim semnele timpurilor noastre cu onestitate şi cu sinceritate". 
Cartea este împărţită în patru părţi. În partea I, Semnele timpurilor noastre, autorul îşi expune propriile sale viziuni asupra semnelor timpurilor noastre. Cele patru capitole din partea I ne ajută, după expresia autorului "să stabilim ceea ce întelegem prin «azi»". "Aceste capitole nu se pot cuantifica atât de bine decât dacă aruncăm o privire la semnele timpurilor noastre, extrem de complexe şi întotdeauna schimbatoare. Totuşi, chiar şi o privire superficială la ceea ce se întâmplă astăzi, ne va permite să vedem că semnele timpurilor noastre sunt, cel puţin, surprinzatoare nu numai pentru că acum putem vedea că trăim pe marginea prăpastiei, ci şi pentru că un pas important în istoria şi în evoluţia noastră pare să fi devenit o posibilitate realizabilă".
În partea a II-a, Spiritualitatea lui Isus, autorul şi-a focalizat atenţia asupra spiritualităţii proprii a lui Isus. Problema principală pe care o abordează A. Nolan în cele trei capitole ale acestei părţi nu este viaţa lui Isus, nici măcar învăţăturile sale, ci spiritualitatea sa, autorul vorbind despre Dumnezeul personal al lui Isus.
În partea a III-a, Actuala transformare personală, şi partea a IV-a, Isus şi experienţa uniunii, autorul prezintă practicabilitatea trăirii în contextul unei spiritualităţi inspirate de Isus în zilele noastre. În partea a treia, atenţia s-a mutat de la semnele timpurilor noastre şi de la spiritualitatea lui Isus din timpul sau la o spiritualitate practică a zilelor noastre. A. Nolan încearcă să răspundă la întrebarea "Care sunt paşii practici pe care trebuie să-i facem (dacă nu i-am făcut deja) pentru a trăi în ziua de azi precum Isus a trăit în perioada sa?". În capitolele din partea a IV-a este analizat un tip particular de conştientizare şi conştiinţă. Atenţia este focalizată nu pe teorii şi idei despre uniunea tuturor lucrurilor, ci, mai degraba, pe experienţa uniunii despre care vorbesc toţi misticii. Ce îl interesează pe autor în paginile acestei părţi este experienţa lui Isus. De asemenea, este explorată experienţa uniunii cu Dumnezeu, cu noi înşine, cu alte fiinţe umane şi cu universul întreg.
Lectura acestei carţi, pe lângă convingerea ca Isus transformă continuu omenirea, ne ajută să înţelegem şi să pătrundem mai bine spiritualitatea lui Isus, ancorată pe deplin în Dumnezeu Tatăl, Creatorul şi susţinătorul universului.
Petru Ciobanu

 

Titlu original: Jesus Today - A Spirituality of Radical Freedom