Editura: Editura ARCB
Tema: Istoria Bisericii Catolice în România
An apariție: 2021
Număr ediție curentă: 2021
An prima ediție: 2021
Număr pagini: 368
Număr volume: 1
Dimensiuni: 17 x 24 cm
Tip copertă: necartonata
Recomandată pentru vârsta: Audiență generală
Tabel cronologic: Nu
Index: Nu
Note: Da
Bibliografie: Nu
„Ideea reunirii într-un volum a biografiilor unor personalități din Arhidieceza Romano-Catolică aparține domnului dr. Dănuț Doboș, care le-a publicat anterior în paginile revistei arhidiecezane «Actualitatea Creștină» între anii 2005 și 2019. La prezentul proiect editorial s-au asociat Iulia Cojocariu și Luc Verly de la Arhiva «Vladimir Ghika» din cadrul Arhidiecezei noastre. Selecția biografiilor prezentate în lucrare nu a fost aleatorie; intenția autorilor a fost aceea de a prezenta cititorilor personalitățile, laice și religioase, care au avut o influență majoră în istoria Bisericii noastre locale, evidențiindu-se prin activitatea lor în viața Bisericii, a comunităților parohiale și a diverselor instituții și organizații bisericești din care au făcut parte.
Majoritatea biografiilor prezentate în lucrare sunt subsumate ultimilor 137 de ani din istoria Arhidiecezei, dar volumul conține și biografii ale unor figuri ilustre care au activat în Biserica noastră locală în secolul al XIX-lea, în perioada Vicariatului Apostolic al Valahiei. În această primă perioadă s-au evidențiat episcopii pasioniști de Nicopole ad Hystrum, cu sediul la București: Giuseppe Molajoni, Angelo Parsi, Iosif Anton Pluym și Ignazio Paoli.
Volumul reprezintă o completare a Istoriei Arhidiecezei noastre, apărută în 2021, și poate constitui pretextul pentru realizarea unor biografii și monografii detaliate pentru fiecare personalitate prezentă în paginile cărții, dintre care multe au avut un rol important în istoria Bisericii, dar și în istoria națională.” (IPS Aurel Percă)
Cuvânt-înainte de IPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București
Ilustrații color