Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Pagini dificile ale Vechiului Testament

Pagini dificile ale Vechiului Testament

Pagini dificile ale Vechiului Testament


ISBN: 978-606-578-005-7
Preț: 15.00 RON

Editura: Editura Sapientia

Colecția: Studii Biblice

An apariție: 2011

Număr pagini: 262

Dimensiuni: 14 x 20 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

„O călătorie într-o ţară străină, unde nu cunoşti nici drumurile, nici limba, nici obiceiurile, se transformă într-un eşec fără un ghid care să te călăuzească. A deschide Biblia înseamnă a pleca într-o călătorie într-un ţinut necunoscut şi misterios. Fără o călăuză înţeleaptă, călătoria se poate încheia cu un eşec”.

Astfel îşi începe cartea „Pagini dificile ale Vechiului Testament” părintele Claudiu Dumea, care vrea să fie un ghid pentru cei care sunt la începutul drumului de aprofundare şi de înţelegere a Sfintei Scripturi. Cartea conţine câteva teme importante din Vechiul Testament care au trezit dintotdeauna curiozitatea, dar şi o dificultate în a fi înţelese, teme precum creaţia, păcatul originar, turnul Babel, legea talionului etc.

În stilul său specific, părintele Dumea, cunoscut pentru numeroasele cărţi publicate, explică şi încurajează studiul Sfintei Scripturi, transmiţând cititorului că „este greşit să se creadă că Biblia este o carte ermetică, scrisă în întregime într-un limbaj cifrat, accesibil doar câtorva iniţiaţi. Cele câteva pagini care prezintă dificultăţi în a fi înţelese sunt ca nişte puncte negre pe un fond extrem de luminos”.

Temele tratate au un caracter simbolic, şi de aceea, sunt explicate pornind de la izvoarele istorice, continuând cu interpretarea simbolului, ajungându-se la o concluzie practică, în care este evidenţiat rolul lui Dumnezeu în evenimentul descris. De asemenea, părintele Dumea precizează şi rolul pe care trebuie să-l aibă ştiinţele moderne în explicarea evenimentelor biblice, limitându-le la adevăratul lor scop, întrucât oamenii de ştiinţă calcă adesea pe teritoriul simbolic al Bibliei, interpretând-o într-un sens greşit. De exemplu, în concluzia despre creaţie, părintele spune: „Dacă înţelegem că povestirea biblică a creării lumii nu are nimic de-a face cu ştiinţa geologică sau astronomică, ci numai cu adevărurile religioase descoperite de Dumnezeu, ne dăm seama că un conflict între Biblie şi ştiinţă nu poate exista. Biblia nu luptă împotriva ştiinţei, ci împotriva ateismului, a panteismului, a dualismului, a politeismului, a materialismului care exclud providenţa din istoria Universului, şi a tuturor erorilor de ordin religios şi moral”. Este explicat şi rolul acestor evenimente pentru creştini, cum trebuie privite de către aceştia, care este scopul prezenţei lor în textul sacru; pentru aceasta, sunt făcute multe referinţe la Noul Testament şi la Cristos.

Cartea poate fi de un real ajutor pentru toţi cei care se încurcă adesea în limbajul simbolic al Vechiului Testament, fiind, aşa cum spune şi titlul o explicare a „paginilor dificile ale Vechiului Testament”.