Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

A ieşit semănătorul... Predici. Săptămânile XVIII-XXXIV, solemnităţile Domnului din timpul de peste an

Editura: Editura Sapientia

Colecția: Omiletică

An apariție: 2011

Număr ediție curentă: 1

Număr pagini: 542

Dimensiuni: 14 x 20 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

A ieşit semănătorul... este titlul unei serii de volume în care părintele Claudiu Dumea, cunoscut profesor şi duhovnic la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iaşi doreşte să publice predicile pe care le-a compus şi ţinut în diferite comunităţi catolice, de-a lungul anilor săi de activitate pastorală. În volumul de faţă sunt adunate predicile pentru Postul Mare şi Timpul Pascal. Pentru fiecare duminică, sărbătoare de poruncă sau zile feriale pot fi găsite mai multe modele de predici, cele mai multe cu tematica specifică acestui timp: explicarea celor 10 porunci pentru zilele feriale ale Postului Mare şi nuanţarea valorii sublime a sfintei Liturghii pentru zilele feriale din ciclul pascal. 

Postul Mare este un timp binecuvântat care ne invită la "antrenament" spiritual prin practicarea pomenii, prin creşterea în caritate. În acest sens, scria şi papa Benedict al XVI-lea în ultimul său mesaj pentru acest timp sfânt: "Fără îndoială, dacă Postul Mare este cursul de exerciţii spirituale anuale în cadrul anului liturgic, acestea trebuie să asume conotaţiile specifice triplului şi inseparabilului dar: al rugăciunii, postului şi pomenii. Pe de altă parte, convertirea inimii şi a vieţii îşi are obiectivul în caritatea activă, al cărei izvor este Euharistia".

Şi papa Ioan Paul al II-lea a indicat linia directoare a acestui timp de har; în acest sens, el scria următoarele cuvinte în Mesajul pentru Postul Mare din anul 2005: "În fiecare an, Postul Mare constituie o ocazie potrivită pentru a intensifica rugăciunea şi penitenţa, pregătindu-ne astfel inimile spre împlinirea cu smerenie a voinţei dumnezeieşti; în acest scop, ne va fi indicat un itinerar spiritual care ne pregăteşte să retrăim marele mister al morţii şi învierii lui Cristos, itinerar constituit de o ascultare atentă a cuvântului lui Dumnezeu şi de practica mortificării".
Cristos a îndeplinit lucrarea răscumpărării omului şi a preamăririi desăvârşite a lui Dumnezeu mai cu seamă prin misterul său pascal, prin care, murind, a nimicit moartea noastră şi, înviind, ne-a redobândit viaţa. De aceea, triduumul pascal al Pătimirii şi Învierii Domnului străluceşte ca o culme a întregului an liturgic. Aşadar, importanţa pe care o are duminica pentru săptămână, solemnitatea Paştelui o are pentru întregul an liturgic. Aceasta este precedată de sacrul triduum pascal, supranumit şi triduumul pascal al pătimirii şi învierii Domnului, care începe de la Liturghia de seară a Cinei Domnului, îşi are centrul în vigilia pascală şi se încheie cu Vesperele Învierii Domnului. În Vinerea Patimilor şi, după caz, chiar şi în Sâmbăta Sfântă până la vigilia pascală, se celebrează pretutindeni sfântul post pascal.

Vigilia pascală, din noaptea sfântă în care a înviat Domnul, este socotită ca "maica tuturor vigiliilor"; în ea Biserica lui Cristos aşteaptă priveghind învierea şi o celebrează în sacramente. Aşadar, întreaga celebrare a acestei vigilii sacre trebuie să se desfăşoare noaptea: fie să înceapă după lăsarea nopţii, fie să se sfârşească înainte de zorii duminicii.

Cele cincizeci de zile de la duminica Învierii până la duminica Rusaliilor se sărbătoresc în bucurie şi veselie, ca o unică zi de sărbătoare, "marea duminică". Acestea sunt zilele în care se cântă cu precădere Aleluia. Duminicile din acest timp sunt socotite duminici ale Paştelui şi, după duminica Învierii, sunt numite duminica a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a şi a VII-a a Paştelui; acest timp sfânt de cincizeci de zile se încheie cu duminica Rusaliilor.

Primele opt zile ale timpului pascal constituie octava Paştelui şi sunt celebrate ca solemnităţi ale Domnului. În a patruzecea zi după Paşte se celebrează Înălţarea Domnului; acolo unde nu este sărbătoare de poruncă, este fixată în duminica a VII-a a Paştelui.

Feriile de după Înălţare până în sâmbăta dinaintea Rusaliilor pregătesc pentru venirea Duhului Sfânt, Mângâietorul.

Pentru a trăi cu bucurie creştină şi cu seriozitate toate aceste momente de har şi creştere spirituală, pr. Claudiu Dumea ne oferă, prin pildele şi cuvintele frumoase din acest volum, o bogăţie spirituală ce nu trebuie ignorată.

Cu siguranţă, apariţia acestui nou volum de predici, sau mai bine spus, acest tezaur de înţelepciune umană şi creştină, va suscita interesul nu doar al sufletelor doritoare de progres spiritual, ci şi al celor care iubesc frumosul, care caută înţelepciune, "... căci nu este alta şi mai frumoasă şi mai cu folos în toată viaţa omului zăbavă decât cetitul cărţilor" (Miron Costin), iar cel ce va citi acest nou volum al părintelui Claudiu Dumea se va îmbogăţi cu siguranţă şi va creşte spiritual.

Andrei Dumitrescu