Editura: Editura Sapientia
Traducător: Daniela Floareş
Colecția: Creştinism în contemporaneitate
An apariție: 2012
Număr ediție curentă: 1
Număr pagini: 148
Dimensiuni: 14 x 20 cm
Tip copertă: necartonata
Recomandată pentru vârsta: Audiență generală
În zilele noastre, libertatea este unul dintre cei mai utilizaţi termeni, unul dintre cele mai invocate drepturi naturale ale omului, încât nici nu mai trebuie menţionat, ci subînţeles. De asemenea, este una dintre temele principale şi cele mai dezbătute din istoria filosofiei, literaturii, şi chiar a politicii. Vedem, totodată, în toate domeniile de actualitate, o luptă profundă între morală şi libertate, între lege şi libertate, bazată pe o viziune eronată asupra acesteia din urmă, conform căreia măsura libertăţii este proporţională cu numărul de opţiuni posibile.
Pentru o înţelegere corectă a libertăţii, Editura „Sapientia” publică cartea „Libertatea interioară: forţa credinţei, a speranţei şi a iubirii”, scrisă de Jacques Philippe, preot în Comunitatea Fericirilor şi profesor de drept canonic la Universitatea Gregoriana din Roma, şi tradusă din limba franceză de Daniela Floareş.
Însuşi autorul spune: „Această carte îşi propune să abordeze o temă fundamentală a existenţei creştine, aceea a libertăţii interioare. Scopul ei este simplu: ni se pare esenţial ca fiecare creştin să descopere, chiar şi în circumstanţele exterioare cele mai defavorabile, că beneficiază în adâncurile fiinţei sale de un spaţiu de libertate pe care nu i-l poate lua nimeni, pentru că Dumnezeu însuşi este sursă şi garant pentru el. Fără această descoperire, ne vom simţi constrânşi în propria noastră viaţă şi nu vom gusta niciodată adevărata fericire. Dimpotrivă, dacă am ştiut cum să dezvoltăm în noi acest spaţiu interior de libertate, deşi vor apărea, fără îndoială, lucruri care ne vor produce suferinţă, nimic nu va putea totuşi în mod real să ne oprime sau să ne sufoce”.
Cartea este structurată în cinci părţi: „Libertate şi acceptare”, „Clipa prezentă”, „Dinamismul credinţei, al speranţei şi al iubirii”, „De la legea umană la cea divină” şi „Sărăcia spirituală şi libertatea”.
Cartea se prezintă ca un mic tratat de spiritualitate a cărui menire este de „a deschide ochii celor orbiţi” de numeroasele interpretări greşite ale libertăţii care circulă în epoca contemporană. „Dorim ca această carte să fie un ajutor pentru cei care vor să fie deschişi spre minunatele înnoiri interioare pe care Sfântul Duh vrea să le aducă în inimile noastre, pentru a ajunge astfel la glorioasa libertate a copiilor lui Dumnezeu” (Jacques Philippe, Introducere)
Cosmin Cimpoeşu
Titlu original: La liberté intérieure, la force de la foi, de l'espérance et de l'amour