Editura: Editura Ruah
Traducător: Dumitrescu Victor-Emilian
Colecția: Laicii astăzi 2
Tema: Magisteriu
An apariție: 2014
Număr pagini: 258
Dimensiuni: 15 x 21 cm
Tip copertă: necartonata
Recomandată pentru vârsta: Audiență generală
Mișcările în Biserică. Actele Congresului Mondial al Mișcărilor ecleziale, Roma, 27-29 mai 1998
Consiliul Pontifical pentru Laici a urmărit prin convocarea celor invitați în luna mai a anului 1998 la Congresul mondial al Mișcărilor ecelziale – ale cărui acte le publicăm – să promoveze o cât mai bună cunoaștere a acestor realități care, în diferite moduri, îmbogățesc astăzi viața Bisericii. Pe de altă parte, s-a urmărit aprofundarea reflcției teologice asupra naturii specifice acestor asocieri de credincioși. Pe de altă parte, s-a dorit favorizarea unui schimb de experiențe între reprezentanții diferitelor Mișcări, între aceștia cu unii episcopi, precum și cu alți invitați implicați în dferite forme de viață și de mărturie creșină. Acesta era modul de a răspunde invitației Papei Ioan Paul al II-lea, care ceruse Mișcărilor un gest de "mărturie comună" în anul dedicat Duhului Sfânt.
Volumul se adresează în primul rând membrilor Mișcărilor. Diferitele contribuții prezentate în aceste pagini vor putea fi citite cu interes și de păstorii Bisericii, care au responsabilitatea de a îndruma și călăuzi Mișcările: ei vor putea să găsească aici indicații prețioase cu privire la natura Mișcărilor și a locului pe care ele îl ocupă în Biserică.
Publicarea Actelor Congresului, congres care a precedat marea Întâlnire a Papei cu Mișcările ecleziale și Noile Comunități, se dorește a fi și un ajutor pentru toți aceia care nu cunosc încă suficient de bine Mișcările ecleziale și care, măcar în urma acestei adunări din 30 mai 1998, doresc să înțeleagă mai bine acest fenome apărute într-un mod inedit în ultimle decenii din viața Bisericii. Mesajul Papei Ioan Paul al II-lea adresat Congresului și discursul său din Piața Sf. Petru oferă în acest sens cea mai autorizată cheie de lectură. În realitate, contribuțiile prezente la Congres și publicate aici se prezintă acum – în lumina acestor intervenții ale Sfântului Părinte și după întâlnirea din 30 mai - aproape ca o anticipare a unei reflecții care, pornind de la acele reflecții și de la acel eveniment, va trebui să fie însă ulterior dezvoltată. E de dorit ca prezentul volum să poată constitui și un stimul în această direcție.
Card. James Francis Stafford