Pentru orice comandă efectuată, cumpărătorul va achita costurile de transport la primirea produselor comandate.

Triptic: Vladimir Ghika – Jacques Maritain – Thomas Merton

Editura: Editura ARCB

An apariție: 2023

Număr ediție curentă: 2023

Număr pagini: 128

Dimensiuni: 16 x 20 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

Tabel cronologic: Nu

Index: Nu

Note: Da

Bibliografie: Da

Între anul în care se năștea la Constantinopol Monseniorul Vladimir Ghika și anul în care trecea în veșnicie, la Toulouse, filosoful francez Jacques Maritain, avem exact un secol: 1873-1973. În acest arc de timp ce marchează un salt istoric amețitor se înscrie existența unui „prieten comun”: călugărul și scriitorul american Thomas Merton (1915-1968).

Deși Ghika și Merton nu s-au cunoscut niciodată, explorarea relației lor cu „axa” Maritain se dovedește a fi rodnică în multe și neașteptate privințe. Volumul de față reunește câteva dintre aceste explorări, încredințate tiparului din dorința de a marca multiple momente aniversare care converg în 2023.


Tripticul se compune din trei studii: „Ultima scrisoare. Despre corespondența dintre Vladimir Ghika și Jacques Maritain”, „Ordinea invizibilă a harului. Cugetări asupra vieților lui Thomas Merton și Vladimir Ghika” și „Jocul imponderabilelor”. Volumul are ca punct de pornire scrisorile schimbate între Ghika și Maritain din 1920 până în 1945, precum și corespondența Maritain-Merton (1948-1967). Materialele cercetate au fost puse la dispoziție de Arhiva „Vladimir Ghika” a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, de Fondul „Jacques Maritain” al Bibliotecii Naționale din Strasbourg și de către Centrul „Thomas Merton” al Universității Bellarmine, Kentucky. Cea mai mare parte a corespondenței rămâne, până azi, inedită.