Editura: Editura Surorile Lauretane
Coordonator: Brian Kolodiejchuk
Traducător: Iuliana Hotico, Ileana Furlan, Mircea Tomoş
Tema: Biografii şi memorii, Studii
An apariție: 2016
Număr pagini: 510
Dimensiuni: 15 x 21 cm
Tip copertă: necartonata
Recomandată pentru vârsta: Audiență generală
Maica Tereza și munca ei au suscitat un larg interes de-a lungul mai multor decenii. Dacă luăm în considerare toată atenția de care s-a bucurat în timpul vieții și, în special, în momentul morții, survenită la vârsta de optzeci și șapte de ani, se naște întrebarea: care a fost izvorul acestei puteri cu care a atras atâta lume la ea? Cu siguranță ar fi preferat să rămână necunoscută. Se considera doar „un creion în mâna lui Dumnezeu” și era convinsă că Dumnezeu se folosea de „nimicnicia” ei pentru a-Şi arăta măreția. Niciodată nu-și atribuia meritul realizărilor ei și întotdeauna încerca să direcţioneze atenția de care se bucura înspre Dumnezeu și înspre „lucrarea Lui” printre cei mai săraci dintre săraci. Cu toate acestea, planul lui Dumnezeu nu era ca ea să rămână necunoscută. Oameni de toate credințele și din toate păturile sociale au recunoscut dragostea sa dezinteresată și compasiunea ei pentru cei săraci; i-au admirat simplitatea și autenticitatea trăirii și au fost atrași de bucuria și de pacea pe care le iradia. În același timp, toți cei care au întâlnit-o chiar și o singură dată au rămas cu senzația în spatele privirii sale pătrunzătoare exista ceva deosebit.
Maica Tereza nu a putut să-și țină ascunsă munca întreprinsă printre cei săraci, dar ceea ce a putut să ascundă, cu un succes surprinzător, au fost cele mai profunde aspecte ale relației sale cu Dumnezeu. Era hotărâtă să țină secretele acestei iubiri departe de ochii muritorilor. Numai răposatul arhiepiscop de Calcuta, Ferdinand Périer și alți câțiva preoți au fost singurii care au întrezărit câte ceva din bogăția spirituală a vieții sale interioare, dar chiar și pe aceștia ea i-a rugat întotdeauna să distrugă toate scrisorile care făceau referire la acest lucru. Motivul acestei constante cereri era determinat de respectul profund pe care-l avea pentru Dumnezeu și pentru lucrarea Lui în ea și prin intermediul ei. Această discreție a ei este o dovadă a umilinței și a delicateței iubirii sale.
În mod providențial, îndrumătorii spirituali ai Maicii Tereza au păstrat o parte din corespondența acesteia. Astfel, în momentul în care au fost adunate mărturii și documente în vederea beatificării și canonizării sale, povestea extraordinară a relației sale intime cu Isus, pe care a ținut-o ascunsă chiar și față de cei mai apropiaţi colaboratori, a ieșit la iveală. În ciuda aparentei ”normalități” a vieții sale de zi cu zi, scrisorile personale ale Maicii Tereza dezvăluie aspecte încă nedescoperite ale sfințeniei sale și care ar putea să o așeze alături de marii mistici ai Bisericii.
Viața și mesajul său continuă să fascineze. Această carte este, așadar, un răspuns la rugămintea multora dintre cei care au cunoscut-o, au iubit-o, au admirat-o și care doresc să cunoască motivația profundă a faptelor sale, izvorul puterii sale, rațiunea bucuriei, precum și intensitatea dragostei sale. Aceste pagini dezvăluie viața sa interioară, cu toată profunzimea și dramatismul său, și îmbogățesc și mai mult moștenirea spirituală pe care Maica Tereza a lăsat-o lumii.
Părintele Brian Kolodiejchuk, M.C., Postulator al Cauzei de Canonizare a Fericitei Tereza de Calcuta, Director al Centrului Maica Tereza
Titlu original: Come Be My Light